לכולנו יש בעיית קשב וריכוז כזאת או אחרת. השאלה הרלוונטית פה איך אנחנו מתמודדים איתה ואיך אנחנו משפרים את עצמנו ונהיים גירסה יותר טובה של עצמנו.
ילדים ונערים לעומת מבוגרים חווים את עיניין הקשב והריכוז לרוב בצורה שלילית. נסביר:
יותר ויותר ילדים מתגלים עם בעיות קשב וריכוז אשר גורמות להם לא להיות חדים בלימודים, לשכוח דברים, לוקח להם הרבה זמן להתארגן, הם פחות מצליחים בלימודים ,אינם שמים לב לפרטים ועושה שגיאות רשלניות או חסרות זהירות בבית הספר או בשיעורי הבית ,מתעלמים מפרטים או מפספס אותם, או מגישים עבודה לא מדויקת,קופצים מפעילות אחת לאחרת,שוכחים דברים , לא מצליחים לסיים משימות עד הסוף.מדברים הרבה ומפריעים לשיחות של אחרים,חסרי מנוחה – אינם יכולים לשבת בשקט, אינם מצליחים להישאר מרוכזים או שדעתם מוסחת בקלות ,חולמיםבהקיץ,מאבדים ציוד אישי ,חסרי סבלנות,נמצאים בתנועה מתמדת ועוד.
כל זה ועוד מכניסים אותם לעיתים קרובות ללופ של מעגל של קסמים ואכזבה עצמית ותסכול אשר עלול אף להיגרר לדכאונות.
הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות (ADHD) היא מצב רפואי שבו הילדים פועלים לפני שהם חושבים, מתקשים להתרכז ואינם מצליחים לשבת בשקט לזמן רב. ילדים רבים מתקשים לפעמים בכמה מהדברים הללו, אך אצל ילדים עם ADHD, התנהגות זו מועצמת ומשפיעה מאוד על חיי היומיום שלהם. החלקים השונים במוחם אינם “מדברים” זה עם זה בדרך הרגילה. לכן, הם עשויים להתקשות לחשוב, ללמוד, להביע את רגשותיהם או לשלוט בהתנהגותם היטב, בדומה לילדים אחרים באותו גיל.
בעבר הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים היתה נחשבת כגזר דין שאין מה לעשות לגביו, זאת בשל העבודה שלא היו קיימים אבחונים, הקלות והתאמות ובעיקר טיפולים אשר עוזרים לפענח בעיית הקשב ולטפל בה בצורה היעילה והנכונה ואף יותר מכך :
עד שיגיע לגיל ההתבגרות, יתכן וילדכם יפתח כמה שיטות להתמודד עם התסמינים שלו ביעילות רבה יותר. כמו כן, חלק רחב מהתכונות וההתנהגויות שהקשו על חייו כשהיה בבית הספר יכולות להפוך לחוזקות בהמשך חייו, בעיקר אם קיבל תמיכה טובה במהלך שנות ההתפתחות. למשל, כשיצטרך לפתור בעיות, הוא יהיה זה ש”יחשוב מחוץ לקופסה”, או ישתמש באימפולסיביות שלו כדי לעזור במצבים יצירתיים או מאתגרים.
יש 2 אפשרויות..
יש מספר דרכים לבדוק ולאבחן בעיית קשב וריכוז:
הבדיקה השכיחה ביותר והמדויקת ביותר היא בדיקת ,הנקראת בדיקת MOXO.
מבחן מוקסו הינו כלי עזר ממוחשב, אשר קיבל תוקף מחקרי בישראל. מטרתו של לי מדעי זה, היא לאושש או להפריח את קיומה של הפרעת קשב וריכוז אצל הנבחנים, כמו גם לספק פרופיל אבחון הפרעות קשב מדויק לגבי רמת תפקודם.
מבחן מוקסו מיועד עבור ילדים – מגיל שבע ומבוגרים – אורך המבדק נע בין רבע שעה לשמונה עשרה דקות.